Activiteit

De grote machteloosheid

woensdag 22 mei 2024 , 20:00 - 21:30 uur
Illustration

De wereld is een chaos en de media puilt over van verontrustend nieuws. Conflict, oorlogen, aanslagen, humanitaire crises, het nieuws stemt niet bepaald vrolijk.

Niet alleen in de kranten en het journaal, maar even scrollen op insta en je wordt ook geconfronteerd met heftige berichten en video's. Dit draagt bij aan bewustwording, en dat is belangrijk, maar het leidt ook tot een groot gevoel van machteloosheid. Om die reden kiezen sommige mensen ervoor zich helemaal af te sluiten voor het nieuws. Herkenbaar? Voor ons wel. Maar dit lijkt ook niet de oplossing.

Hoe verhouden wij ons, vanuit onze veilige Groningse bubbel met een hoge kwaliteit van leven en mega goede cijfers in de World Happiness Index, tot de verschrikkingen uit de rest van de wereld? Hoe kunnen we op de hoogte blijven met wat er allemaal in de wereld gebeurt zonder dat we ons erdoor laten opslokken? Hoe moet je om gaan met die constante stroom van slecht nieuws?  

Gasten:
Nadia Swijtink
Nadia werkt als onderzoeker van constructieve journalistiek bij het lectoraat Waarde(n)volle Journalistiek in Zwolle. Ze kijkt vooral naar de impact van nieuws op jongeren en waar en hoe het beter kan. Hiervoor werkt ze ook veel samen met stichting #Usethenews die een brug wil slaan tussen jongeren en nieuws door jongeren meer mediawijs te maken en media meer jongerenwijs. Ook werkt Nadia als online coördinator bij kinderkrant Kidsweek om van dichtbij te ervaren hoe kinderen nieuws tot zich nemen en datgene wat ze uit haar onderzoeken haalt direct in de praktijk te brengen. Met als doel om kinderen op te leiden tot wereldwijze burgers die begrijpen wat er speelt in de wereld om ons heen, zonder ze onnodig angst aan te jagen en met een machteloos gevoel achter te laten. 

Maike Olij
Maike Olij is zelfstandig adviseur in de journalistiek. Ze onderzoekt de presentatie en relevantie van nieuws en informatie vanuit de perceptie van de eindgebruiker. Zo deed ze onderzoek naar nieuwsbehoeften en nieuwsmijden, en heeft ze een nieuw model ontwikkeld voor de waarde van journalistiek. Maike is bestuurslid van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en zit in de Raad van Advies van de Limelight Foundation. 
 
Jochem Bukman
Jochem staat al ruim 11 jaar voor groepen mensen, en hij houdt zich vooral bezig met de toekomst van de psychologie. Hij gaat vanuit nieuwsgierigheid voor verbinding. Of dat nu bij een-op-eengesprekken is, of in trainingen. Vanuit zijn achtergrond in de organisatie, en klinische psychologie, richt hij zich vooral op de jongste generatie. Dat doet hij onder andere samen met Careerwise, het trainingsbureau voor deze doelgroep. In zijn werk focussed hij zich op de overlappende gebieden van mentaal welzijn, persoonlijk leiderschap en de klimaatcrisis. 

 

Locatie
Forum Groningen, Nieuwe Markt 1, 9712 KN Groningen
Kosten toelichting
€ 5
Doelgroep
Alle volwassenen
Deel dit: