Organisatie

Het Nationaal Netwerk Brede Welvaart

Het ontstaan van het netwerk
In 2021 is het Nationaal Netwerk Brede Welvaart opgericht door vijf regionale planbureaus. ‘De’ regio is namelijk voor veel mensen de maat van het dagelijks bestaan. Het is de regio waar de grote transities van onze tijd plaatsvinden, van de energietransitie tot de woningbouwopgaven, natuurontwikkeling en de verduurzaming van de landbouw. Sinds de zomer van 2022 zijn ook vier ministeries aangehaakt: LNV, BZK, IenW en EZK. 


Steeds vaker wordt geprobeerd integrerend te werken en (regionaal) beleid te ontwikkelen vanuit een breed welvaartsperspectief, maar in de praktijk komen hier allerlei vragen en obstakels bij kijken. Het Nationaal Netwerk is bedoeld om daar samen antwoorden op te vinden. Alleen ga je weliswaar sneller, maar samen kom je verder! 


We bewegen van losse eilandjes naar een gezamenlijke structuur voor kennisdeling en kennistoepassing. In het Nationaal Netwerk worden de krachten tussen en binnen Rijks- en regionale overheden (en betrokken kennisinstellingen) gebundeld om brede welvaart toepasbaar te maken voor de (de)centrale beleidspraktijk.

Deel dit: