Organisatie

Sociaal Creatieve Raad

De Sociaal Creatieve Raad is een raad van vijftig vertegenwoordigers van diverse maatschappelijke netwerken die hun krachten bundelen om samen met kunstenaars en ontwerpers de toekomstige samenleving vorm te geven. 


De kernleden
Zij delen hun netwerk en hun kennis over samenwerkingsprocessen tussen creatieven, beslissers en andere belanghebbenden. Zij nemen initiatief en geven inspiratie. Bij de Sociaal Creatieve Raad kunt u aankloppen om samen met de beste kunstenaars en ontwerpers van Nederland te werken aan nieuwe toekomsten rond maatschappelijke vraagstukken. 


Waarom nu?
Er zijn veel transitie-opgaven in Nederland. Er wordt massaal gezocht naar oplossingen voor maatschappelijk vraagstukken. De coronacrisis doet extra beseffen dat de wereld snel en ingrijpend verandert. Andere waarden zijn belangrijker geworden. Om menselijke waarden weer meer centraal te stellen, moeten maatschappelijke systemen opnieuw ingericht worden.. De samenwerking met creatieve makers is daarin beloftevol. Maar voor opdrachtgevers is het nog niet makkelijk hen hierbij te betrekken. Het culturele veld is te versnipperd. En er is te weinig kennis over samenwerkingsprocessen met creatieve makers die leiden tot impact op het vraagstuk. Juist in deze tijd is het noodzaak om dit beter te faciliteren.  


De toekomst is een gezamenlijk project


Het gemis
De wereld laat zich niet vatten in marktgerichte systemen, efficiëntie-modellen en top-downplanning. Niet alleen liggen die vaak aan de basis van de problemen die zich nu razendsnel vermenigvuldigen, maar ze vormen ook een hindernis bij het zoeken naar oplossingen. Totale controle blijkt een illusie te zijn, en nu weten we niet meer welke kant het op gaat. Met algemene gevoelens van machteloosheid, boosheid en wanhoop als gevolg. 
Een samenleving waaruit de hoop verdwijnt, leeft met een gevoel van gemis en dreigt zijn vitaliteit en cohesie te verliezen, met alle gevaren vandien. Dat maakt de vraag hoe hoop als essentieel levensbestanddeel terug gewonnen kan worden, urgent. Vanuit dit gevoel van urgentie en de overtuiging dat het anders kan en moet, is de Sociaal Creatieve Raad opgericht.

Deel dit:
Voor deze organisatie is nog geen contactpersoon bekend. Ben jij de contactpersoon voor deze organisatie, stuur dan een berichtje aan het plekmakers_ team