Organisatie

Herenboeren

MISSIE & VISIE


Herenboeren is in 2013 opgericht met de ambitie om bij te dragen aan het realiseren van een natuurgedreven en volhoudbaar landbouw- en voedselsysteem in Nederland. We zien Herenboeren en andere ‘farming communities’ met hun vakkundige professionele boeren en tuinders én betrokken burgers, als een groeiend alternatief voor het huidige systeem.


De korte, lokale keten en de coöperatieve constructie, brengen de zeggenschap over het voedsel weer terug bij boeren en burgers in plaats van de machtige agro-industrie en supermarkten. Onze natuurgedreven aanpak is gericht op regeneratie van de bodem en verhoging van biodiversiteit. Ook werken we toe naar circulaire bedrijfsvoering (input nul). Ondersteunend aan dit alles werkt Herenboeren Nederland landelijk en lokaal aan betere kennis, wetgeving en beleid voor een natuurinclusief landbouw- en voedselsysteem. 


EEN 'ECOSYSTEEM'
Naast het helpen opzetten en verbeteren van lokale Herenboerderijen, werkt Herenboeren Nederland aan het ontwikkelen van kennis over coöperatieve en natuurgedreven landbouw. Tevens zetten wij ons op gemeentelijk, provinciaal en landelijk niveau in voor verbeterde wetgeving en beleid. Hiervoor hebben we binnen het Herenboerennetwerk een achterbanraadpleging van (bestuurs)leden en boeren. 


Buiten de organisatie werken we samen met tal van partners. Zo is Herenboeren mede-oprichter van ‘groene’ coalities zoals Caring Farmers en het Groenboerenplan. Ook zijn we partner van Aardpeer, dat zich inzet voor betaalbare en langdurige toegang tot grond voor landbouwinitiatieven als het onze. De kennis- en innovatie ‘hub’ Plaats De Kleine Aarde, is eveneens nauw met Herenboeren verbonden. Er is zo een heuse beweging, een ‘ecosysteem’, vóór natuurgedreven landbouw aan het ontstaan. Waar we trots aan meebouwen! 



 
 

Deel dit:
Voor deze organisatie is nog geen contactpersoon bekend. Ben jij de contactpersoon voor deze organisatie, stuur dan een berichtje aan het plekmakers_ team